İsrail Ordusu, Gazze’nin güneyindeki Refah’a operasyon planladı. Bundan önce de bölgenin doğusundaki sivillerin tahliyesini istedi.
Bazı Filistinli ailelerin Refah’ın doğusundan ayrıldığı görüntüler medyaya yansıdı bile.
Burası İsrail’in 7 Ekim saldırılarından kaçan sivillerin yurdu olmuştu. Öyle ki bölgenin nüfusu 5 kat artmış ve 1,4 milyona ulaşmış durumda.
Yaklaşık 3,5 kilometre karelik bir bölge tamamen çadırlarla kaplandı. Yani burası savaştan kaçan masumların tek sığınağıydı.
Ve şimdi Birleşmiş Milletler İsrail’in planını hayata geçirmesi halinde Refah’ta bir insani felaket yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.
PEKİ REFAH HAKKINDA NE BİLİYORUZ?
Refah, konum olarak Gazze Şeridi’ni güneyde, Mısır’daki Sina Yarımadası’ndan ayıran noktada bulunuyor ve Kudüs’e 107 km uzaklıkta.
Burası Gazze ile Mısır arasındaki tek sınır geçişi. Dolayısıyla bölgeye yardım buradan sağlanıyor. Yani burası, yaralıların tedavisi için de önemli. Bu nedenle uluslararası medyada sık sık Refah ismini duyuyoruz.
Refah aynı zamanda ekonomik ve ticari açıdan da kritik öneme sahip. Savaş başlamadan önce Refah üzerinden Gazze’ye her gün yüzlerce tır buradan giriyordu.
Refah’ın önemi kafamızda netleştiyse biraz zaman yolculuğuna çıkalım mı?
5 bin yıl öncesine gidelim… Yeni kurulmuş şehir, sonrasında Antik Mısır, Asurlular, Antik Yunanlar ve Romalılar tarafından fethedilecekti.
Tarih 1917’yi gösterdiğindeyse Filistin ve Refah İngilizlerin hakimiyeti altına girecekti. İsrail’in kuruluş yıl dönümündeyse (1948) hâkimiyet Mısır’a geçti. Fakat sadece 8 yıl sonra İsrail, şehri ele geçirdi. Mısır’ın hamlesiyle tekrar Refah Müslümanların eline geçti. Ne var ki 10 yıl geçmeden işgalci İsrail bir kez daha harekete geçecekti.
Geldiğimiz noktada insan soramadan edemiyor… Milyonlarca sivil bu defa nereye sığınacak? Bu savaş daha ne zamana kadar uzayacak?